cc6mjhctloau0dchqksp

Catxalot vinnare av Nyskaparstipendiet 2015

Nyligen korades vinnaren av Nyskaparstipendiet 2015, ett initiativ av Menigo för att inspirera och prisa svenska mathjältar. Vinnaren blev västkustföretaget Catxalot som plockar, förädlar och säljer svensk tång från Bohuslän.

Tävlade gjorde totalt femtio nominerade. Tio delfinalister valdes ut innan Menigos expertjury reducerade ner till tre finalister, Catxalot, Marcello’s Farm och Äkta Rök.

– De tre finalisterna är alla tre spännande nyskapare i matsverige. Men Catxalot nådde i år längst och fyller alla kriterier för Nyskaparstipendiet, säger Jonas Lundgren, kock och medlem i expertjuryn för Nyskaparstipendiet. Vi har bara snuddat vid vad som finns under havsytan och Catxalot har med sin innovationsanda på kort tid fått fram nya råvaror och innovativa spännande produkter med ett hållbarhetstänk genom hela verksamheten.

– Vi kände oss som vinnare redan när vi nominerades till Nyskaparstipendiet och att faktiskt stå som slutliga vinnare betyder jättemycket, säger Jonas Pettersson och Linnea Sjögren på Catxalot. Under havsytan har vi hittat en gigantisk svamspskog som ingen vet om. Vi vill sprida kunskap om allt det goda och Nyskaparstipendiet betyder att vi kan dela med oss ännu mer av vår kärlek till havet och vad havet har att erbjuda i form av outforskade råvaror.

Juryns vinnarmotivering löd:
Vi är väl bekanta med vad jorden har att erbjuda oss i form av råvaror. Havet är däremot ett nästan helt outforskat område. Catxalot har på kort tid visat på denna stora potential med nya råvaror, innovativa spännande produkter och ett hållbarhetstänk genom hela verksamheten. En tydlig röd tråd från tanke till färdiga produkter och definitionen av nyskapande!

Andraplatsen gick till Marcello’s Farm från Kristianstad, frilandsodlade grönsaker i stor och medelstor skala. Gården drivs ekologiskt, är KRAV-certifierad och odlar dessutom biodynamiskt. På tredje plats kom stockholmsföretaget Äkta Rök. Vatten och delikatesser som kallröks med äkta rök. I sortimentet finns kallrökt svensk rapsolja, vatten, soja, senap, hemlagad chilisås, smör och lyxmajonnäs.

Expertjuryn som utsåg finalisterna och slutligen vinnaren består av Paul Svensson, Malin Söderström, Jonas Lundgren, Susanne Liljenberg, Hanna Halpern och Thomas Palmqvist.