jordgubbe

Dags för årets Jordgubbspremiär!

Idag, den 2 juni var det dags för jordgubbspremiär på Eriksgården i Skåne! Den svenska jordgubbens ankomst är en högtid väl värd att fira och på Eriksgården gjordes det med en rundvandring på gården, provsmakning av årets tidiga skörd samt en presentation av årets jordgubb- och hallondesserter tillagade av konditorlegenden Jan Hedh.

Sorten som skördas nu heter RUMBA och brukar beskrivas som ”Ett bär som på ett charmigt vis är för mycket och tar ohämmat för sig både i bredd och längd”. Rumba är årets jätte bland jordgubbarna med stora, breda, knubbiga och hjärtformade bär i klassisk jordgubbsröd färg. Doften och smaken är mörk, maffig som solvarma sötmogna smultron med honung. Bären är köttiga med en drypande syrlig smak. Det finns många olika sorters jordgubbar. De mognar vid olika tidpunkter vilket gör att vi kan njuta av jordgubbar under hela sommaren. Bären skiljer sig lite i form, färg och smak, men oavsett sort så är det godast solvarma.

Fakta om svenska jordgubbar:

  • Till midsommar kommer vi att konsumera 4-5 miljoner liter svenska färska jordgubbar
  • I Sverige odlas jordgubbar på ca 2 500 hektar, en yta som motsvarar hela 3 500 fotbollsplaner. Detta odlas av drygt 600 företag landet över
  • Odlingarna är spridda över hela landet, även norr om polcirkeln. De största arealerna finns dock i landets södra delar
  • Den totala skörden svenska jordgubbar uppgår till omkring 30 miljoner liter eller cirka 15 000 000 kilo jordgubbar per år, vilket motsvarar cirka 3-4 liter svenska jordgubbar per person och år
  • Jordgubbar innehåller mer C-vitamin än apelsiner
  • Ett ökat utbud av svenska jordgubbar odlade i växthus förlänger den svenska säsongen såväl före som efter de frilansodlade bären
  • Självplockningen står för 20 procent av den totala försäljningen

 

Källa: Bärfrämjandet

Läs mer om de svenska jordgubbarna och de olika sorterna på www.bärfrämjandet.se